Kulturális Cselényi a mi emberünk!

A határon túliak társadalmi problémái iránti érzékenységében megértette, hogy veszélyben a hagyományőrzően vulgáris beszéd. A mai fiatalok már nem értékelik a jóu kis tradicionális vaskosságot és mindenféle trendi kifejezést használnak, pl: kussolj vaze, mer elküldlek attachmentbe.

Minthogy a Duna Televízió értékőrző csatorna, és műsoridejének nem kis részét elnöke életének, munkásságának és küzdelmes jelenének bemutatásával fényesíti, az elnök, Kulturális Cselényi László kitalálta, hogy sebaj, a médiacsinálás felelősség, amit nem akar hárítani: ha megvan rá az eszköze, itt-ott becsempész egy kis tradicionális faszozást is.

Hogy jó példával álljon elő, Kulturális Cselényi maga kezdte a tradicinoális vaskosodás népszerűsítését, méghozzá a Duna legnézettebb műsorában, amely úgy ahogy van, a magaskultúra hosszmértéke: a Kívánságkosár csütörtöki adásában. Az élő műsorban Kulturális Cselényi hangsúlyozta: teljesen függetlenül attól, hogy az igricek vakarják a faszukat – és itt befejezte a mondatot, pedig kíváncsiak lettünk volna, hogyan folytatja. A hatás kiemelése végett a fesztelen közönség elfojtott döbbenetet színlelt, a műsorvezető pedig megkéri a zenekart, hogy húzzon egy tust.

Értesüléseink szerint a stáb a tradicionális faszozás szépségeit a Bűvölet című művészfilm-sorozatban folytatja, ahol a főorvos szintén nem fog befejezni egy erősen induló mondatot.

72 válasz: “Kulturális Cselényi a mi emberünk!”

  1. bicikli cselényi

    az a igric az mi? valami erdélyi, vagy román káromkodás?

  2. autonom néző

    Ezt a számot ezentúl lehet kérni a kívánságműsorban? Mert eddig ez a legjobb produkció!

  3. magdolna

    nagyon szép filmeket készitett és ezeket csodáltuk annyira rosszul esett nekünk,hogy igy leértékel minket a nézöket ezzel a vagyánykodással
    U.i az igricek boszorkányok akik általában nök a mesében ugy hogy nem is talál az idézet

  4. igric

    Az igricek (királyi) énekmondók voltak, dalban, esetleg hangszeres kísérettel adtak elő történeteket. Idegen szóval trubadúrnak is szokták nevezni őket.
    Egyébként teljesen lényegtelen, hogy kik azok az igricek, és hogy a tévéelnök mit mondott, ettől még minőségi tévét csinál.

  5. levi

    Ez történelem. Nagyonjó!!!!
    Honnan lehet letölteni?

  6. Zénó Tolerancia

    Azok számára, akik szeretnék eltenni maguknak: A Firefox-hoz le lehet tölteni egy kis Extension-t, Videodownloader a neve. (Tools, Extensions, stb.) Azzal lehet feltörni a YouTube-ot és a Google Videot is.

  7. levi

    Na, ez nekem már magas! ;-) De kösz, mindenképp!

  8. bicikli cselényi

    kellene sokan kérjük, hátha megismétlik a Kérős műsorba
    kivansagkosar@dunatv.hu
    a legjobb az lenne ha valaki telefonon be tudna menni a műsorba

  9. Cselényi Rémálma

    Torgyán Józsefet kell idéznem: “Monnnyonlee! De mán’!” Ilyen ember vezet egy ilyen nívós televíziót? Hová lett a világ? Minden esetre, ezt az ORTT-nek látnia kell!

  10. Gyuri

    az élő adásoknak mindig meg van a varázsuk…..:DDDD
    akkor látjuk a “sztárok ” igaz énjét ….erre már volt példa sok tv csatornán….
    szerintem a hangost és a képvágot már kidobták a Dunyhából :D

  11. vargabetű

    Apám könnyű malmot kisér! Be kell venni az igriceket és a faszvakarást Balázs Géza műsorába! Hogy a csángók is megértsék!

  12. Gáspárik Attila blogja » Blog Archive » Cselényi igricei

    [...] Cselényi László a Duna tv elnöke élő adásban …hát elkáromkodta magát. Kering a felvétel az Interneten. Jönnek a felháborodott levelek, a szellemes és szellemesnek szánt megjegyzések. Moralizálások. Az vesse rá az első követ… Nagyon remélem, hogy az ORTT Panaszbizottsága, amelyik az utóbbi időben minden szabadosnak vélt média jelenséget, keresztes lovagok középkori vehemenciájával kezelt, na szóval a Hatóság ezúttal nem indít eljárást a Duna tv ellen. Megnézve az esetet http://zeno.egologo.transindex.ro/?p=27 látható, hogy az elszólás nem előre kitervelt „poén” hanem egy érző ember spontán kitörése. Egy falat élet! Sajnos a csatornát nézők már régóta nem láttak a Duna műsorában ennyi életszerűséget, realitást, spontaneitást. Megcsillant egy emberi érzés. Nem egy kimódolt, álca, egy megtervezett hatás, ÉLET. A faszba bele. Bocsánat. Remélem a jövőben is lesznek a tévének igaz pillanatai ha nem is ilyen vulgárisan, vagy legalábbis nem ebben az órában. U.I. Érdekes ahogyan a beosztottak reagáltak a „főnök” kitörésére. Semmi hökk, semmi „jujujuj” mintha hozzászoktak volna? [...]

  13. loup

    Igric az nem káromkodás, hanem a regös másik megnevezése. Középkori énekes, hogy te is értsd.

  14. hermész

    Ez nem a mondat eleje, hanem a vége. Szerintem pont azt magyarázza a műsorvezetőnek, hogy éljen a lehetőséggel, hogy ott vannak a zenészek (igricek) és huzasson velük tust, hogy azok szervesen épüljenek bele a műsorba, ne az eseményektől függetlenül ücsörögjenek… Gáspárikkal értek egyet.

  15. döme

    Így jár a szereplési viszketegségben szenvedő tévé elnök! Talán a DTV-t nem arra kellene használja hogy saját magát mutogassa benne, mint az nagyon sokszor előfordul. Az Erte, TV 5, ZDF csatornákon sose lehet látni “Az Elnököt” míg a DTV nézőinek hálálkodniuk kell az Elnök úrnak a jó és színvonalas műsorért.Lehet mi vagyunk az igricek?

  16. döme

    bocs. Arte Erte helyett!

  17. Albert Ferenc

    Nem szép, ha így elszólja magát az ember, de ime jobb családokban is megtörténik véletlenül. Az viszont nem véletlen, amikor egy hagyományokkal rendelkező irodalmi lapban (lásd a Helikont) készakarva milen című és tartalmú verseket jelentetnek meg: Szarok. Baszok stb. sajnos az utóbbi időben a Nyugati Jelenben is találtam ilyenstílusú irodalminak mondott “alkotásokat”. KMiért nem azon gondolkodunk el, hogy érdemes-e a közönségességet, a szubkultúrát irodalmi ramngra emelni?

  18. nandika

    Végre emberközelbe süllyedt egy kicsit a Duna. Drága jó ember ez a Cselényi, a rőtfaszú mindenit neki!

    Na de most tényleg: tegye fel a kezét mindenki, aki nem mondta ki soha azt a szót. Na ugye. Nehogy már ezért kezdjük utálni! Én ettől kezdem szeretni, s ez most komoly.

  19. katt

    És nem csak a Nyugati Jelenben, hanem a színházban már nem “modern előadás, nem trendi” az, amiben nincs vulgaritás, modern versekről ne is beszéljünk.

  20. Sanyi úr

    Kedves Albert Ferenc, ne mondja, hogy Ön soha nem használja a fasz vagy a baszás szót. Sőt, a jelek szerint baszik észrevenni, hogy helytelenül használja a szubkultúra fogalmát.
    A “hagyományokkal rendelkezés” miért zárja ki az ilyen teljesen megszokott, köznapi szavak használatát? A “fasz” nem része a nyelvnek? És a “picsa”? És a “szar”? Na? :) Miért lennének közönségesek ezek a stramm kis szavak?
    A naaagy hagyományokban élő naaaagy költők, írók, fejedelmek ugyanúgy használták ezeket a szavakat, amelyek pont ugyanúgy szavak, mint az “isten”, a “magyar”, a “szép”, vagy a “virág”.
    Akkor meg mi a FASZÉRT ez az álszenteskedés? :)

  21. Zénó Tolerancia

    Ok, Sanyi úr, igazad van. Nem a faszozással van baj, nézd meg a kontextust és így együtt válik az egész nagyon zsenává. Olyan ez, mint amikor leleplezik a képmutatót, aki nem tud mit tenni csak vigyorog, mint egy hülye és egyik lábáról a másikra áll.

    P.S. Eddig 8000 feletti a megnézők száma.

  22. Sanyi úr

    Zénó, Zénó…mér lenne zsena? Ki hiszi el, hogy a Duna TV komolyan csinálja azt a Kívánságizé műsort? Nem lepleződött itt le semmi, éppen ez az, hogy semmi nem történt, illeszkedik a képletbe a “bakizás”. Az ilyesmit csak így könnyedén, félvállról, hatalmas adag iróniával lehet. :) Jött a reflex, hogy kell egyik lábról a másikra állni, de nem hinném, hogy komolyan vették volna, és a zenekari tus alatt jó nagyokat röhögtek a dolgon.
    Andrei Gheorghe élő adásban rugdosott le brutálisan két faszit a színpadról, mégsem tiltották le a képernyőről (Az Anena1-ről igen, de azóta feltűnt máshol). Maga Basescu is mondott egy “muie”-t élő adásban egyszer. Mégis elnök. :)

  23. Kulturális Cselényi

    Hát igen… Kérem szépen ilyen az amikor egy TV elnök élő adásban kijelenti, hogy: “…teljesen függetlenül attól, hogy az igricek vakarják a faszukat…” Ha folytatja, talán még az is kiderült volna, hogy a világ magyarságát meg esetleg “leszarja”? Egy ilyen ember az elnöki székbe rég nem való… Nem tudom, hogy az ORTT hogy nem kapta fel erre a fejét. Ha ezt a TV-n vagy az RTL Klubbon történt volna meg rég elsötétítették volna a csatornát… De mindegy. Lehet, hogy ezt is egy zenekari tussal lezárták… Ki taudja? Én csak azokat sajnálom, akik akkor éppen a műszakban voltak. Szegények mit kaphattak… De ez már a multé. A lényeg Kulurális Cselényi volt, van és lesz is!

  24. hoppá

    Uraim…

    Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Ez nem a műsor része volt, egyszerűen idő előtt adták be azt a kamerát, ami majdan a konferansziét adja… Amit elkapott, az egy PRIVÁT beszédfoszlány vége volt. Aki pedig az életben is távol áll a vulgáris kifejezésektől, nos az olvasgasson Kazincit…

  25. walter károly

    Az RTL Klubon vagy a TV2-n ez nem történhetett volna meg. Azok kereskedelmi csatornák, és ott az igazgatók, elnökök más szempotntok szerint kerülnek a székükbe mint a közszolgálati tévéknél- s aztán főleg a DTV-nél. Hányszor is pályáztaták ezt a posztot amíg ez a tehetséges elnök a székbe került?
    Szeretném ha valaki megtudná erősíteni, vagy cáfolni, azon értesülésemet,hogy a fent látott jelenetet a DTV archívumából kitöröltették-vajon igaz ez?

  26. szmore

    ha a Duna Tv minoseg, akkor a Mercedes micsoda? es ez meg igencsak lenge analogia…

  27. Somogyi Csaba

    Tudja valaki, hogy élő adás lebonyolitásakor mennyire emelkedik az andrenalin szint? Olyan ez mint a hoki meccs. Nehéz uralkodni önmagadon, akármennyire vagy profi. Meg lehet próbálni bárkinek.
    Különben egy ember értéke nem itt mutatkozik meg, Ő pedig ettől még mindig Cselényi László marad. Ne mindig a kákán a csomót vegyük észre!!! Jó közmondás, hogy: könnyü más f…val verni a csalánt.

  28. Zénó Tolerancia

    hihi, üdvözlöm a blogomban a Duna TV PR osztályát.

  29. walter károly

    A Magzar Nemzet is foglalkozik az igricekkel és a vakarással!
    http://www.mno.hu/index.mno?cikk=364549&rvt=68

  30. Cselényi Rémálma

    Zéno! :-)

    Ha jól számoltam, akkor közel négyszáz e-mail címre küldtem el a linkedet tegnap! :-) Komoly felvétel, az tény! :-)

  31. Cselényi Rémálma

    Kedves Somogyi Csaba!

    Igazad van! Felugrik az adrenalin! Az amatőröknél… Tudod, akinek ez a szakmája, munkája, stb, nem f*ssa le a lábát az élő adástól. Itt viszont más a szitu! Itt nem izgalomról van szó, hanem a tahóságról, valamint a negatív előjelű IQ-ról. Tudod, rengeteget álltam SNG kocsi kamerája előtt, élőben! Nem volt fent az adrenalinom, sőt! A pulzusom is marad a tankönyvi: 72/min! Add át ölelésem a Lacidnak!

  32. Zénó Tolerancia

    MNO, index médiablog, 21000 megnézés. Itt tartunk.

  33. minoritates igric

    A DTV-nek csak úgy dolgozhatnak a tudósítók, ha a szövegeiket egy DTV-s igric átolvasta és kijavította. Csak a javított és átírt szöveget lehet felolvasni a tudósításban . A határon túli újságíró nem tud helyesen fogalmazni, politikailag ingatag és jobb ha ötleteit, gondolatait átmossák. Legalábbis ez a DTV-s viszonyulás, hiszen a határon túli kollégának nincs olyan kifinomult és gazdag szókincse, mint a DTV vezérigricének. A rabszolgáknak inkább lázadozni kellene mint, nyaldosni a gazda kezét!

  34. keli

    Itt az egyetlen, aki bena volt, az az adas rendezo/vago/mittudomen (hal’ Istennek nem vagyok szakmabeli :) ) aki felelos volt azert a valtasert a vetelezett/elo felvetelek kozt.

    A vagas szerintem suketul gyors volt egyik oldalrol, masik oldalrol meg minden jel szerint elfelejtettek szolni a jelenlevoknek, hogy elkezdodik az elo felvetel. Vagy ugy ket masodperccel kesobb kezd valaki pisszegni.

    Ezt elegge korlatoltsag “nyilvanos szereples”-nek titulalni, kb. olyan, mintha a szineszek orra elol a szunet kozepen huznak fel a fuggonyt, anelkul, hogy szolnanak nekik… Es mint ilyen, ezert barkit elitelni, hogy mit mond privatban … szomoru.

  35. gasparik

    Egy rövid nyilatkozattal, rögtön az elején el lehetett volna rendezni a dolgot. „Bocsánt, ez van… sajnáljuk,…maradunk az értékeknél…tisztelet…szeretet…áldás…” Nem így lett. Megpróbáltak mutyizni, amitől az egész szánalmas lett.
    Érdekes a MN cikke milyen megbocsátó, ej ha ez más csatornán (nem a Hír tv-n) esett volna meg. Hiába na, valahová tartozni kell.
    Sic tranzit minoritates mundi

  36. Attila, egy igric

    Szerintem ha valaki potenciálisan abban a helyzetben van, hogy adásba kerülhet bármely pillanatban (és ezt jól tudja!), emellett pedig még egy kiemelt személyiség is, akkor ő elvből kellene vigyázzon arra, hogy amíg ez a szitu fennáll, addig a magánbeszélgetéseiben is mellőzze a faszokat. Hogy adás után az adáslebonyolítóban, a büfében, a kocsijában vagy otthon hányszor és hogyan emlegeti, az az ő dolga. Itt bújik ki a jellemző magyar “mindent leszarok, én vagyok úgyis a legfaszább gyerek” c. magatartás, amikor egy neves ember egyúttal nem egy magára valamit is adó ember… Én is használom ezeket a szavakat, de az irodalmi szintre emelést és a nyilvános használatot valahogy nem tudom aláírni. Tartsunk meg egy picit a valódi kultúránkból is, a fasztuggya. Szerintem abban több az érték.
    Ja és a profik élőszereplési szívritmusa valóban nem több hetvennél. És mindig tudják, mit művelnek.

  37. hmm...

    Egyszer mondtak nekem, es meg is fogadtam, hogy mikor mikrofon elott ulsz, vagy kamera van veled szembe mindegy milyen szituacioban vagy valogasd meg a szavaidat, mert a techinka ordoge mindenbe belebujhat! A Duna Tv ELNOKE ezt kene tudja velmenyem szerint, es nem magyarazat az, hogy hat boccs nem tudta hogy elobe megy….Azt tudta hogy mikrofon van szerelve ra, azt tudta hogy barmikor becsuzhat valami baki…es ilyenek mennek ki a hatalmas terbe…Szomoru

  38. batman

    Kedves nandika!
    Az a különbség közted és a Cselényi között, hogy ő csak beszélt róla, viszont te élőben megmutattad a nagyérdeműnek.

    Egyébként pedig kultúrember nem “faszoz” !

  39. Sz.Cs.

    Sanyi úr,
    az Andrei Gheorghés jelenet megrendezett volt. A műsor témája a román kaszkadőrök helyzete volt, de ezt úgy vezette fel, mintha a két meghívott külföldön szerencsét próbáló hazánkfia lenne, holott nem: kaszkadőrök voltak. Miután AG visszatért, röhögve folytatták a műsort. AnGol humor.

  40. Sz.Cs.

    Cselényi állítólag egy nagyon laza tag, és ezek után én is elhiszem. Csak a csatornája olyan amilyen, de ez az eset mit sem változtat rajta.
    A stúdióban levők reakciója pedig szerintem természetes, ez mindenhol így van, ahol a műsorvezetőnek van egy kis lélekjelenléte, és természetesen van, különben nem lenne műsorvezető. Láttam egy olyan felvételt, ahol egy meghívott (és beszívott) rendező élő adásban ráhányt az asztalra. A műsorvezetőnő pedig higgadtan megjegyezte, hogy elérkezett a reklám ideje.
    Miért kellene bárkinek bocsánatot kérni? A TV2-n is történt hasonló (Kurva jó estét, Magyarország címmel utána lehet keresni a neten), a PRO TV-n is (Andreea Esca: “Mi se futu casca”). Megesik.

  41. nandika

    kedves batman!

    nem mutattam meg, zokni volt rajta. még az kéne hogy meglássa mindenki a megnevezhetetlent!

    “Egyébként pedig kultúrember nem “faszoz”!”: akkor ezek szerint a kultúremberek teljesen kihaltak? mert én senkit se ismerek, aki ne faszozna. cselényi volt az utolsó, s lám lehullt a lepel.

    ne faszozz.

  42. TSz

    Cselényi az Eu táborban egy órát beszélt a Duna TV-rôl. Mondanivalóját dióhéjban és emberközelibb megfogalmazásban ìgy lehetne összefoglalni:

    Te, hogy mi mennyire baromira jók vagyunk! Feláll a faszom, ha csak magamra és a televìziómra gondolok. Tehát kurvára jók vagyunk. Ez van.

  43. Albert Ferenc

    Ez nem álszenteskedés Sanyi úr. Valószínűleg a “naaagy hagyományokban élő naaagy költőink” (amintint írta) is haszanálták néha mérgükben ezeket a szavakat, de nem akarták irodalmi rangra emelni, nem foglalták versbe, és nem volt olyan elvárásuk, hogy ezt irodalomként tanítsák valaha Sanyi úr gyerekének vagy unokájának. Sőt valószínűleg felháborodtak volna, ha valamelyik irodalmi vagy nem irodalmi lapban, vagy nyilvános adásban ilyen megjelent volna a nevükben. Nem értünk egyet?

  44. batman

    Walter Károly-nak:

    “Szeretném ha valaki megtudná erősíteni, vagy cáfolni, azon értesülésemet,hogy a fent látott jelenetet a DTV archívumából kitöröltették-vajon igaz ez?”

    Tegnap néztem meg az Duna TV online arhívumát (ami interneten elérhető) és valóban kitörölték a jelenetet.

    Viszont ezen kivül meg kell legyen az eredeti anyag is nekik, hiszen kötelesek megőrizni.

  45. Sz.Cs.

    Kedves Albert Ferenc, a költők/írók a szavakkal dolgoznak, és nem ők tehetnek arról, hogy vannak ilyen szavaink. Miért kellene elutasítaniuk ezeket? Ha már léteznek, akkor használják őket. Mi lenne, ha egy sebészorvos azt mondaná, nem műt vastagbelet, mert undorító?
    És naaagy költőink nemcsak mérgükben használtak ilyen szavakat, természetesen. Dokumentumok is vannak. Balassi pl. egy levelében leírja, melyik testrészével akarja meghódítani a Nőt. Petőfi, szintén levélben, miután beszámolt arról, hogy szerelemre lobbant Júlia iránt, így búcsúzik Aranytól: A te viszkető faszú barátod. És sok ilyen példa van még.

  46. nandika

    Kedves A. Ferenc!

    Dehogynem. Janus Pannoniustól József Attiláig, s onnantól pláne mindenki írt rrhhonda dolgokat (ma mindegyikük naaagy hagyományban él). A művészethez, a mindenkori művészélethez is ez egyszerűen hozzátartozik. Pont mint a kispolgári léthez a csihányra pisilés.

  47. All the President's Man

    Kedves Transidex- Nem működik az igric klip. Töltsétek fel mégegyszer ha lehet! Úgy látszik az elnök keze hosszú

  48. Zénó Tolerancia

    Hali, nekem jön. Ha az elnök eléri a YouTube-ot, akkor a megvehetné az egész magyar médiát kilóra. Valszeg flash-problémáid vannak.

  49. All the President's Man

    Köszi- ez a paranóia- Csak más klipek mennek a Youtuberól! Bocsi a pánikért!

  50. Zénó Tolerancia

    Gyűjtőknek felteszem az avi-t ide:
    http://rapidshare.de/files/26150714/cselenyi.avi.html

    Katt lent a free gombra es 30 mp utan elindul a letöltes
    Vannak valami forgalom-korlátozások, úgyhogy aki szeretné, hogy meglegyen neki nehezebb időkre, iparkodjon.

  51. Albert Ferenc

    kedves Sz.Cs és nandika! Őgy látszik nem értettek, vagy nem akartok érteni, így a további vitát feleslegesnek tartom. A költők téyleg a szvakkal dolgoznak, nyelvünkben is vannak ilyenszavak, de a művőszet abban rejlik, hogy meg tudják válogatni aszavakat és egyébb eszközöket. Aki csask azzal tud újítani, hogy vukgárisd nszavakat emel a művészet rangjára, az inkább ne tegye. Nagy íróink, költőink is szartak minden nap, hogy nektek tetsző kifejezést használjak, de nem a főutcán tették azt mindenki szeme láttára, s főleg nem művészi ambícióból. De ha úgy gondolja az ifjú “liberális”, hogy ő okos, szép és laza, akkor húzzon haza, próbálja meg saját faluja, városa főutcáján, s ha el tudja adni művészi alkotásként, le a kalappal előtte!

  52. xy

    Egyetertek Albert Ferenccel, keves kivetellel a mai “muveszek” csak vaganykodnak. Lehet, hogy a piac ezt keri de az igazi kultura nem a piac szerint kene mukodjon (Magyarorszagon tortent hogy egy direkt profi marketinggel piacra dobott verseskotetet ugy kapdostak mint a cukrot, a vegen bestseller lett de vajon a piaci erteken kivul van muveszi erteke? – nincs informaciom arrol hogy tartalamazott-e vulgaris szoveget)

    Ami az elszolast illeti: legyunk komolyak, minden tevenel tortenik ilyesmi ! A Duna tevenek ezek szerint eleg sok a rosszakaroja, a hozzaszolasok es a media mas megnyilvanulasai is a negativ reklamkampanynak segitenek. En szemely szerint nem fogok se kevesebb se tobb Duna tv-t nezni emiatt.

  53. Attila

    Mielott osztanatok az igricek szarát…tegyetek fel magatokban a kerdest..nekem ,hany picsa es fasz jon ki naponta a szambol?
    Normalis emberkent termeszetes uton fogalmazott..egy a bibi csak rosszkor volt jo helyen…

  54. nandika

    Albert Ferenc: hát, ha feleslegesnek tartod a vitát, akkor valószínűleg felesleges is — minden másban annyira megrendíthetetlenül igazad van, biztosan ebben is. Tehát akkor felesleges. Szia.

  55. Sz.Cs.

    Nem a piacról beszéltem, hanem arról, hogy használhatja-e a költő vagy sem ezeket a szavakat. Ha egy vers rossz, akkor obszcén szavastól rossz, ha pedig jó, akkor obszcén szavakkal együtt jó.
    És még csak annyit kérdeznék meg Albert Ferenctől és xy-tól, hogy a mi a véleményük Janus Pannonius “Orsolya pinájáról” című verséről. 15. század, nem piac, nem kivagyiság.

  56. batman

    Janus Pannonius: Orsolya likáról

    Csábos a nyelved, a húsod lágy, arcod gyönyörűség,
    míg bele nem fogtunk, mindened elragadott.
    Ám amidőn lefeküdtünk, annyira tágas üregbe
    csúszott fütykösöm: el sem hiszi, hogy hüvely az.
    Oldala sincs, sem vége, csaponghat, mint szabad égen
    benne, vagy úszkálhat, mint hal a tengereken.
    Ámde hiába rugózna szegényke a parttalan űrben,
    gyengének bizonyul, céljához sosem ér.
    Rázhatnám faromat, tárhatnék kart ölelésre,
    nyomhatnám magasan hátra a combjaidat:
    mit se segít. Verítékes mellem tépi zilálás,
    szétreped ágyékom, fájnak a csontjaim is.
    Fosszanak isteneink meg bájaidtól, ami vonz, vagy
    adjanak azt, amivel, Orsolya, baszni lehet.

    Hát ezt nekünk nem említették a liciben.

  57. Sz.Cs.

    Kösz, batman:) Az eredeti cím “De vulva Ursulae”, tehát a “likáról” kicsit eufemizált fordítás:)

  58. nandika

    S persze, mindez eredetiben, latinul még szebben hangzik (tudod, olyan emelkedett).

  59. Klafka

    Próbálnátok ki – egy hétig ne használjatok obszcén szavakat – úgy éreznétek magatok, mint egy kiadós lomtalanítás után. (Most majdnem azt mondtam: kurvára jól…)

  60. Klafka

    Amúgy szerintem sem akkora szentségtörés faszakat meg egyebeket emlegetni, ha annak helye, mondanivalója és hangulata van. De az már problémás, ha Valaki nem érzi, hogy mikor Van. Az anyukánk p-ja sem volt rossz hely, ha éppen oda küldenek bennünket, amikoris a megsemmisülésünket kívánják.
    De képzeljük el, hogy mindenki, csupa vagányságból elkezd ebben a stílusban szövegelni. Azt hiszem, ezek a Nagyfiúk lennének az elsők, akik változtatnának – s miért? – mert már nem rína ki a miliőből az ő tök fasza stílusuk.
    Szóval: nem időtálló, divat. Hagyjátok, dumálják ki magukat, majd elnövik…

  61. Agneske

    Nahát…

  62. Albert Ferenc

    Látom nektek nem az a gondotok, hogy mi az az igric. Nagyon ügyesen rátaláltatok egy olyan kivételre, ami erősíti a szabályt, miszerint nem az a legjobb költő, aki a legmocskosabb szavakat használja. Én is tudnék hasonló, sőt sokkal dúrvább példával élni közelebbi korból is. Janus Pannonius óta sokminden megváltozott, az erkölcsök is finomodtak, a költészet és az ízlés is. De aki a fejlődést abban látja, hogy vissza kell térni Janus Pannonius korába az 1400-as évekbe, és sok más műve mellett pontosan ezt a versét kell hivatkozási alapul használni a költészet megújítására, hát lelke rajta. Az eredeti vita különben sem erről szólt, én siklattam félre. Bocsánat!

  63. Albert Ferenc

    Latinul Nandikám és ti mindnzájan, egészen biztosan szebben hangzik. De az 1400 -as évek szóhasználatban is másképp hangzott. Persze mai használatban sok múlik a fordítók hozzáállásán is, akárcsak Villon költészete, mert például a Györkosi szerkesztette magyar-latin szótár 1984-es ötödik, 1158 oldaklas kiadásban nem is szerepel a vulva szó, habár eleink valószinűleg naponta használták, vagy ha nem akkor gondoltak rá esetleg a népisesebb, általam sem ismert megnevezésében, ami lehetett az általatok is kedvelt, általam is ismert pina is, a mai orvosi szóhasználatban megmarad hüvely, ami azért pontosabb, kevésbé vulgáris, s a fordításaban is ez szerepel. A Kazinczy korának nyelvájítása óta szerintem minden fogalomnak megvan a ma is elfogadható magyar megfelelője. A nyel élő, a nyelv változik. De hova lett az előbb e-mail címről küldött válaszom, amit csak azért küldtem, mert valakinek volt bátrorsága nekem is igazat adni.

  64. Albert Ferenc

    Mi van? Mostmár ti adtátok fel? Pedig ez elvi kérdés, amit jó lenne minden szempontból tisztázni, mig nem késő. A neoliberális szemlélet ugyanis már felmérhetetlen károkat okozott minden területen, nem csak a költészetben, s általában a művészeteben, s eme ideológia mai terjesztői csak akkor jönnek rá, hogy tulajdonképpen maguk, s utódaik ellen dolgo
    ztak, amikor már késő lessz, ha egyáltalán rájönnek,de akkor már semmit sem tudnak tenni, csak a csúzukat kezelik.
    Esetleg nyissunk a liberális költészetről egy külön vitát, ahol mindenki közölhetné a neki tetsző verseket, akár a maga alkotását is?

  65. Albert Ferenc

    Elnézést, hogy miután én magam jelentettem ki, hogy lezártnak tekintem a vitát, utána naponta kétszer irok, de úgy tűnik momentán, hogy K. Jakab Antal, a hajdani, mondhatni egyetlen irodalmi lap éles szemű kritikusa, vagy más irtodalaomkritikusok, költők, irodalmárok, nem hajlandók bekapcsolódni ebbe a vitába. Miért? Vagy azért, mert nem olvassák ezt a web oldalt, vagy azért mert rangjukon alulinak tartják bekapcsolódni. Ez utóbbi a nagyobb baj. Vagy nem?

  66. Sz.Cs.

    Nos, nem olyan biztos, hogy irodalmárok eddig nem kapcsolódtak be.
    Bocsánat, de liberális költészetről eddig nem hallottam, milyen az? Aki nem a bús fenyőkről zeng, az liberális költő, vagy hogy kell ezt érteni?
    JP óta valóban sok minden változott a magyar irodalomban. De mindig is voltak szabadabb szájú költők, csak legfennebb nem kerültek be a mainstreambe, és nem tanítják őket. Nem a költők lettek prűdebbek, hanem a kritika és esztétika, és ehhez kellett igazodniuk nekik is. A 19. századra már nem írhattak le olyan szavakat, amelyek testnedveket jelölnek. Arany pl. nagyon merésznek számított, amikor leírta, hogy Toldinak kifolyik a nyála alvás közben. Ez szinte szentségtörés volt.
    De most meglepőt mondok: Gyulaiék óta, mit ad Isten, megint változott a magyar irodalom. Csakhogy a kommunista oktatás nem engedte, hogy tudomást vegyünk erről. Ami az európai irodalomban a 20. század eleje óta elfogadott, az nálunk egyesek számára még mindig “a trágárság irodalmi szintre emelése”. Holott nem kell azt emelni sehova. Az irodalom szavakból áll, és a trágár szavak is szavak, tehát ha adott helyen megvan a funkciójuk, akkor használni kell őket. Nem álszenteskedni, nem pirongani. Csak őszintén.

  67. nandika

    Szerintem azért mert pointless.

  68. banyatanya

    Uggancsak elonanizál a nagyérdemű Cselényi élőbenjén. Emberek, nem történt egyéb, mint az elnök valóban élőben került az éterbe.
    Ez olyan mintha beleshettünk volna valakinek a hálószobájába, ez esetben a szellemi hálószobájába. ATIT, ENNYI

  69. Endre

    Gasparik , neked elment az eszed ? Nem vagy kozember aki a kocsmaban egy sor mellett karomkodik , hanem a CNA ( a roman ORTT ) alelnoke ! De ettol fuggetlenul, hat nem latod a kulonbseget !!!!????

  70. xaurus

    Sok hűhó semmiért.

  71. bubuka

    Sok hűhó, semmiért? No, ez nem ilyen egyszerű! Látom, nem ismered ezeket az embereket, nem tudod, hogy kik is vezetik valójában a Duna Tv-t! A nagyképű arogancia és a mindent elsöprő pénzéhség! Mindenkit eltakarítanak az útból… Nagy nyilvánosság előtt, egy sajtótájékoztatón alázták meg Máttyásy Andreát, a híradó helyettes főszerkesztőjét, aki egy elismert, igen jó szakember! Hát, persze, hogy beperelte őket és meg is nyerte. 900.000 Ft kártérítést fizettek a vezetők! Kicsinálták a Tv hírigazgatóját, aki egy talpig EMBER! Pusztán csak azért, mert nem volt hajlandó elfogadni, hogy a tv értékeit elsöpörve, egy “pénzcsinálót” alakítsanak ki a műsorokból. Egy olyan szakembert készítettek ki, akinél nincs jobb főnök, messze földön! Mindenki szerette… Egy riportert a sajtóban, a híradóban vádoltak meg “fiktív” számlázással, persze hamisan. Azért akarták lejáratni, mert több mint kétmilliós jogos követelését bíróságra vitte! A rágalmazásokért Pomezansky György alelnök, most a vádlottak padján ül! Ha figyelembe vesszük azt, hogy Bencsik András főszerkesztő, hasonló esetek miatt, mekkora büntetést kapott, akkor láthatjuk, hogy Pomezansky rövidesen büntetett előéletű lesz! Egy elítélt, hogyan lehet Tv alelnök??? Természetesen a riporter tetemes milliós kárérítést is követel, amit kérdés, hogy miből fizet meg Pomezansky? A tv pénzéből? Szóval, ezek ketten, a faszozós Cselényi és a rágalmazó(?) Pomezansky nem méltóak egy ilyen magas szinten elismert kulturális televízió vezetésére! A fent leírtak, csak kiragadott példák, a teljesség igénye nélkül, de igazatok van! Ezek mellett tényleg eltörpül egy cselényi-fasz, élő adásban!

  72. Keszthelyi Gyuri

    Az elnök helyesen konstatálja a fasszal való kényszerű együttélés egyik ritka előnyét,nevezetesen a hiábavaló faszvakarást,amely köztudottan stresszoldó tevékenység.

Válasz