Honnan jön a villany?

A megoldás: jegenye!

A képen látható villanyvezeték látja el a több mint 3000 lakosú Kászoni medencét, amely magába foglalja Kászonújfalú, Kászonaltíz, Kászonfeltíz, Kászonimpér, Kászonjakabfalva falvakat.

A Kászonok különös természeti környezete Kovászna és Hargita megye határán helyezkedik el. Ásványvízekben gazdag vidéke mellett a rohamosan fejlődő kistérségben a hagyományos népi mesterségek továbbfejlesztése, illetve a szellemi örökség továbbvitele jellemzi a helybéli falvakat.

Térjünk vissza a mellékelt fotóra: a Katrosai völgyszorosban készült felvételeken az útszéli jegenyefasor egyik, lombjaitól megfosztott példányát láthatjuk, amelyet villanyoszlopként használnak. A dolog háttere, hogy a Kászonokban vihar idején el-elakad az áramszolgáltatás, az augusztus 12-én történt elakadásra született ez a megoldás.

Úgy tűnik, a jegenyefa jó megoldás, három hét elteltével is „problémamentesen” működik az áramszolgáltatás, de nem ajánljuk, hogy esős időben – ami nem ritka ezen a vidéken – egy arra járó véletlenül nekidőljön egy ilyen „villanyoszlopnak”.

Ki a felelős? Kérdezni lehet a Kovászna megyei áramszolgáltatót, merthogy innen érkezik az áram a Kászonokba, bár nem ártana kérdőre vonni a Hargita megyei szolgáltatót sem, mivel Hargita megyei települések áramellátásáról van szó.

Fotó: Nagy Imre-Zsolt, szöveg: Lőrincz Ildikó

Válasz