Még mindig nem szakadt ránk az ég: lett MÚRE-honlap

Ismét lett www.mure.ro. Amikor megnéztem, azon töprengtem: Istenem, miért is születtem romániai magyarnak. Miért nem vagyok boldog afrikai gyapotszedő vagy boldogtalan New York-i milliomos. Miért nem asszimilálódtam, miért nem vagyok inkább descurcăreţ román, miért nem vándoroltam ki, miért nem vagyok mániákus budapesti. Miért nem csapódott be egy meteorit ide a tömbházba, minthogy a MÚRE honlapját láttam volna. Ez egy olyan szint, amire már a Transindex nem adhat Murok-díjat. Egyszerűen nem lehet. Ez a legalja, az igénytelenség genetikai maximuma. Hazardírozás a romániai magyar újságírók imázsával. Ne csodálkozzunk, hogy civilizált ember nem akar velünk szóbaállni.

Tegnap kaptam egy mailt a MÚRE új telefonszámairól. A most már elérhető site-on még a régi van fent. Sebaj, elnéztem. Ez tényleg csekélység a többihez képest.

A welcome szöveg a következő, idézem:

Jelen pillanatban a MÚRE honlapon mûködnek a médiavilág, pályázatok, programok, értesítő, becsületbíróság menüpontok illetve a társalgó. Hamarosan további menüpontok is mûködni fognak.

Vegyük először is a “működő” menüpontokat. Olyan menüpont, hogy médiavilág nincs is, média van, az olyan, mint a többi ún. működő. Ilyen:

Mert ha az aktuális programokat nézzük meg, ezt találjuk:

Jó hír, az etikai kódex az fent van. A becsületbíróság is, az így néz ki.

A tapintat megóv attól, hogy további oldalak képeit is megosszam olvasóimmal. 10 éve halott, átigazolt, nem működő újságíró is szerepel az adatbázisban, hagyjuk ezt, ne firtassuk.

Viszont maradok annyira perverz, hogy felhívjam azoknak a figyelmét, akik még büszkék arra, hogy romániai magyarnak születtek, az Erdélyi Magyar Hírügynökség honlapjára (www.emh.ro). A koncepció a MÚRE-től származik, létének gyakorlatilag semmi nyoma nincs. Mert a nagy fanfárokkal bejelentett hírügynökség MÚRE-projekt volt, és ügyesen össze lett szedve rá némi pénz is. Gáspár Sándor okos ember, jó érzékkel nem a MÚRE, hanem a saját nevére jegyezte be a emh.ro domaint, ez most az ő privát projektje. Szóval a MÚRE, a romániai magyar újságírók nevében összeszedtek rá némi támogatást, és lám, a MÚRE ügyvezetője rájött, mit tesz egy olyan ember, aki saját szakmája szerint a korrupció elleni harc névtelen katonája: ügyeskedik.

Az Erdélyi Magyar Hírügynökég egyik tegnapi hírét betűhív átiratban közlöm, semmit-semmit-semmit nem változtattam.

környezetvédelem | Földcsuszamlás veszély Marosvásárhelyen
A hír elolvasásához megkérjük jelentkezzen be!

Közleményben figyelmeztet a Valea Soarelui környzetvédő szervezet arra a veszélyre, amely marosvásárhelyen a fék kivágása miatt tömbházakat fenyeget. A November 7 (Cornisa) negyedben ugyanis januér 16-17.-én sok fát kivágtak 100 fáta régi szerpentin mellett a polgámesteri hivatal alkalmazottai. A Cornisa sétány és C.I. Vivu utcák között mesterségesen alakították ki a domboldalt, hogy tömbházakat építsenek. A meglazult talajt erdősávval kötötték meg és elköltöztették a forrást is. 2002-ben már kivágtak néhány fát, ami miatt a 2-4-6.sz. tömházak mögött már 2004-2004-ben megcsúszott a föld. A Valea Soarelui Egyesület közleménye kijelenti, hogy amennyiben a megcsúszó föld miatt károk keletkeznek vagy emberek sérülnek, esetleg halnak meg, akkor a felelősség személyesen terheli Dorin Florea polgármestert és Tache Florita mérnököt, mindazokat, akik engedélyezték, illetve végrehajtotték a vágásokat. A Városban egyébként működik egy vegyesbizottság, amelynek a polgármesteri Hivatal, illetve környzetvédelmi szervezetek megbízottai a tagjai, de ebben a bizottságban a környzetvédelmiek ellenezték a fák kivágását.A kivágás tervét a törvény szerint nyilvános vitára kellett volna bocsátani, 2007 februárjában, de immár kész helyzetet teremtettek – törvénytelenül.- írja a közlemény
Forrás: emh

16 válasz: “Még mindig nem szakadt ránk az ég: lett MÚRE-honlap”

  1. hihi

    A MÚRE úgy láccik, teljes erővel humorszakosztályt működtet, és minden mást ezért helyeztek parkolópályára. Feledhetetlen, sajtótörténeti jelentőségű pillanat :)

  2. Kendeffy

    Igazén nem értem miért van Gáspár Sándor meggúnyolva mikor egy igen ren des embr. Engemet tanit a Szapiencja egyetemen rádiozásra és nagyon komoj tanár sokt tanútunk tűle. Ne bánccsák a Szapiencja tanárjait. Mink ki fogunk álni érte, mocskos tarnszinedxesek.

  3. koncz

    a http://www.mure.ro újra elérhetetlenné vált, illetve “fejlesztik”

  4. Lezu

    “This site is under development”

  5. Zénó Tolerancia

    És persze nagy kussolás van…

  6. cs

    legalabb egy ilyen oldalt ossze lehetne hozni: http://www.muosz.hu/
    presztizsbol, ha masert nem. amugy no comment

  7. tusko

    Hol kérdésre mindig ban és ba ? Székelyföld és Székelyföldi mindig nagybetű? A Kifejezés alighanem a hír megfogalmazójának a keresztneve. Ez is friss egy EMH hír, a magyar nyelvet megszégyenítő, kimondottan autonóm fogalmazással.

    politika | Folytatja a belső népszavazást a Székely Nemzeti Tanács (2007-01-21, 08:16:19)
    A decemberben alkalmazott és kipróbált módszer szerint, februárban és márciusba több Székelyföldi településen szerveznek belső népszavazást a területi autonómia iránti igény Kifejezése érdekében. Március végéig a lehető legtöbb Székelyföldi településen szerveznék meg a belső népszavazást. Az eredmények alapján a román kormányhoz és parlamenthez valamint nemzetközi intézményekhez nyújtanák be az autonóm Székelyföld törvény általi létrehozásának igényét. A területi autonómiát, szerves törvénnyel, a román parlament kell garantálja. Fodor Imre az SZNT megbízott elnöke szerint ideális lenne ha a 700000 székelyföldi, szavazati joggal rendelkező lakosból legalább 400000-en szavaznának. Február 10-17 között hat Maros megyei településen, Szováta, Balavásár, Makkfalva, Kibéd, Szolokma, Székelyabod, szerveznek népszavazást. Az elnökválasztó küldöttgyűlés összehívását, az SZNT a belső népszavazást követő időszakra halasztotta.
    Forrás: emh

  8. tusko

    Mégegyszer: nem friss egy hanem : egy friss EMH hír…

  9. Stanik István

    Már rég tudom, hogy a MÚRE nem képvisel engem, de most eljött a pillanat, hogy kimondjam, a továbbiakban én sem vállalom őt. Szégyellem! Mint az egyik alapítója, az 5-ös számú tagsági igazolvány tulajdonosa, figyelemmel kísérhettem működésének közel két évtizedes történetét, ezért elmondhatom, hogy az erdélyi magyar újságíró társadalom kontraszelekciót támogató hozzáállásának köszönhetően, a szemem láttára vált egy színvonalasan induló, mértékadó szervezetből a kontraszelekciót működtető, látszattevékenységre berendezkedett, lábszgú, vidéki klubbá. Hogy így nem mehet tovább, az biztos. Hogy miként? Nem tudom. De azt sejtem, hogy ha lesz változás az egyben az erdélyi magyar sajtó érettségi vizsgája lesz. Ha nem lesz változás, az is egyfajta bizonyítvány.

  10. Kuti Márta

    Kedves Stanik barátom, gondolod, hogy Tolerancia türelemetlensége és a te minősítéseid, amikkkel sajnos kénytelen vagyok nagyjából magam is egyetérteni, megoldják a MÚRE és a hazai magyar újságírás gondját? Nem az lenne a megoldás, ha ott, a választásokon, pl. ebben az évben is, minél többen eljönnétek a közgyűlésre, és együtt értenénk egyet abban, hogy így valóban nem mehet tovább, a titkártól az ügyvezető elnökig, elnökig mindenkit le kell váltani, és megújítani a szervezetet. Mégis, kin múlik ez, ha nem rajtunk, tagokon, elsősorban. De könnyebb ítélkezni, nagyokat mondani, felsőbbrendűnek kikiáltani magunkat, mint érdemben cselekedni. Tehát mi legyen?

  11. Barabás Balázs

    CS-nek: te ugye viccelsz a MUOSZ-honlappal?? Tele van helyesírás-hibával (pl. Princz Gábor helyett Prinz), teljesen áttekinthetlen, kusza, zavaros, az alapvető információk nincsenek jól látható helyre kitéve, miről beszélsz?!?

  12. gasparik

    Hát ha nekem lenne egy olyan munkahelye ahol én vagyok a főszerkesztő, akkor biztosan körbenéznék. Ankétot folytatnék arról, hogy kell-e egyáltalán szakmai érdekképviselet? Most magyar újságírók is részt vehetnének egy EU-s képzésen, és én nem tudom kivel lehet érdemben tárgyalni.

  13. ago

    Gyalazat..legalabb tanuljanak meg helyesen irni, szegeny!!! Felhaborito, h valaki kienged ilyesmit a kezei kozul. Ujsagiro szeretnek lenni, talan meg kene gondoljam?

  14. ago

    Megneztem a Mure.ro-t, fejlesztes alatt, irja:) aztan az emh.ro-t…hianyos infok, 2001es palyazatok, kit erdekelnek? Miota az mukodik radiokent az Erdelyi Naplo es a Reggeli Ujsagon kivul meg letezik napilap Nagyvaradon…mindenki tudja! gyerekek, ez nevetseges…

  15. varga anikó

    én ukrajnai magyar vagyok, itt sem jobb a helyzet.sokszor érzem, hogy mindenhol jobb lenne mint itt.Az az igazság, hogy itthon magyar vagyok. Magyarországon pedig ukránként néznek rám, ez nagyon rosszhelyzet.Sehol sem vagyok otthon

  16. mitszamitkivagyok

    Csak megmoccant valami a weboldalon, es mar nem olyan nagy a kuss …

Válasz