Duna vize folyik csendesen

“A nemzet nagyjai összefogtak a Duna Televízió jövőjéért” írja a csatorna honlapja. Határok nélkül talált az értékekre a Duna. Számos sok területen bizonyított személy található a megkeresettek között. Erdélyt… Erdélyt többek között Borboly Csaba, Stanik István, Tamás Gábor a Donáth útról, képviselik. Habár félig orosz vagyok, büszke erdélyinek tartom magam. Dagad a keblem, hogy Brassai Sámuel, Aranka György, Bolyai János, Tamási Áron, Benedek Elek méltó utódai képviselik a transzilván eszmét a nemzet nagyjainak a sorában (Dancs Annamarit, nem lehetne úgy utólag feltenni a listára?). Ők most összefognak hogy: Mi, akik aláírásunkkal erősíteni kívánjuk a Duna Televízió jövőbeli szerepét, kérjük a tulajdonos Magyar Köztársaság Országgyűlését és a mindenkori magyar kormányt, hogy ez a sokat bizonyított nemzeti intézmény ne legyen folyamatosan kiszolgáltatva a politikai széljárásnak, az éves költségvetési vitáknak.

Ezt Petőfi sem fogalmazta volna másként, igaz azóta eltelt több mint 150 év…

Vajon honnan fúj a szél? A kuratórium nemrég pályázat nélkül nevezte ki újabb mandátumra Cselényi Lászlót, hogy költse el azt a pár milliárd magyar adófizető forintot, amit a tulajdonos a csatornának szánt a költségvetésből. A szocialisták nagyon elégedettek lehettek az elnök tevékenységével. Ebben a válságban még adtak neki 350 ezer forint pluszt, az eddigi 2 millió mellé. Vagyis az elnöknek most van kb. 8600 Eurós fizetése, meg az étkeztetési hozzájárulás és az otthoni internet költség, meg a középkategóriás autó… Szar lehet. Ekkora suskával a háta mögött már lehet fenyegetni a gazdit. Mert vagy kap még, vagy kirúgják. Kirúgás esetén több mint húsz millió a végkielégítés. A hüjének is megéri. Az aláírás meg úgyis ingyen van.

Most éppen a nemzet nagyjait szólítja meg?

Miért?

Sztyeppéken edzett agyam sejt valamit. Világutazóként is komoly tekintélynek számító Cselényi, valószínűleg az egyik VIP váróban elolvasta, hogy egy év múlva valószínűleg nem a szocik osztják az észt a Duna két partján. Annyit már sejt, hogy Orbán Viktor az elmúlt nyolc évben nem csak álmokat, hanem egy nagy seprűt is font, amivel rendet tesz rövidesen. S akkor jaj azokanak, akik nem kenyéren és vízen éltek az elmúlt években… Nos, ha van egy össznépi papírod arról, hogy te mondtad a “nanát”, mikor nehéz volt… hát szóval, akkor talán meg lehet úszni. Ebben meg ti, illetve mi magyarok kurvára toppon vagyunk. Magyarán elkezdte a “nagy túlélési manővert” a mi Lacink. Persze ezek csak olyan rosszindulatú hipotézisek, amiknek semmilyen valóságlapjuk sincs. Csupán egy beteges elme szüleményei.

A tény ezen a honlapon körvonalazódik.

A honlap alapján szeptember 25. és október 10. között Cselényi Lászlónak huszonöt olyan alkotását vetíti a Duna, illetve a Duna II csatorna, ahol rendező, író, ötletgazda, vagy mind a három volt egyszerre. Ilyen teljesítményre, azt hiszem, senki nem volt képes a tévézés történetében. Ez még nálunk Oroszországban is tiszteletet ébreszt. Akkor még nem szóltunk a szerzői jogokért járó pénzecskékről… Valószínűleg ebben a kontextusban az a havi 2 millió 250 ezer csak cigarettapénz. Nos, ezt lehet elveszíteni az elnöki bársonyszékkel. Mert az kétséges, hogy az RTL klub, vagy éppen a Hír tv versengene a Mester műveiért. Érdekes módon egyetlen más magyarországi csatorna sem sugároz Cselényi filmeket…

Egy kis utóhang:

- a vizsgált periódusban a listát aláíró Cserhalmi György, egy (azaz 1) tévé műsorán szerepel egy megjelenéssel… ez rendben van?

Zárszó: az tényleg nem jó, hogy Magyarországon a kormányzó hatalom minden gazdasági befolyásolását beveti a közmédia, nem csak a Duna, működésének “megzabolázására” Ez ellen tényleg tiltakozni kellene, úgy, hogy az a fránya szőrös, ótvaros lóláb ne kandikáljon ki!

[Képmutató Kátja vendégbejegyzése]

7 válasz: “Duna vize folyik csendesen”

  1. Misi

    A Duna Tv az utóbbi években rétegtévévé vált, és minden bizonnyal nagyban csökkent a nézettsége. Jelenleg itt Erdélyben is gyakorlatilag csak a jobboldali érzelmű értelmiség követi és természetesen a nagymamáink korosztálya, akik szíve lelke a Sydney-ből küldött Tamás Gábor nóta és a tekintélyelvű birtokos úramos sztoris régi magyar filmek.
    A Duna elveszti lassan a kapcsolatot a fiatalokkal és a közép korosztállyal is. Lemaradt egy kört az egész dohos hangulata, egyoldalú véleménynyílvánítása, vallás és történelem-centrikussága.
    Olyan az egész mintha 1998-at újracsomagolnád Iphone-ra.
    Nem tudom van-e még olyan aki követi a Dunát a baráti körömből itt Kolozsváron. Én már biztosan nem.

  2. Kukker

    NEM BAJJJ ! Van itt retekklubbb, telawiw2, áááááátévéééé, kuuulllltv, és csupa szinvonalas adó ahol a mai fiatalok megtalálják önmagukat.
    További jó tévézést!

  3. NemMisi

    Kedves Misi, kedves Mindenki,

    véleményem szerint az, hogy RTL klubos dzsekicsen (anyum mondja ilyen szépen) filmek a mércéd, az a te bajod, de hogy a Dunán vetített filmek neked csak “uramos régi magyar filmek”, az baj. TE BARÁTOM NEM NÉZED? HANEM HALLOD hogy milyen filmek mennek a Dunán, a hasonló műveltségú és értékrendű barátaidtól. Hajrá dzseki, hajrá RTL klubos magyar dolflundgrenek, hajrá erdélyi elit fiatalok ;)

  4. Egy Televíziós

    A Duna nem kulturális televízió. Nézzétek meg, hogy ebben a műfajban milyen korszerű csatornát működtet a BBC, az Arte, stb. A Duna egy gazdasági érdekcsoport, amely visszaél azzal a helyzettel, hogy a médiatörvény megváltoztatásához 2/3-os többség kell a parlamentben. A pánmagyar demagógiára épít ezért iszonyatosan színvonaltalan giccsek, kínos giccsek közlését is bevállalja. Szakmai szempontból nagyon ízléstelen az, hogy sznobizik és giccsezik egyidőben. Hogy nincs igazi koncepcionális háttere semmi sem árulja el jobban mint a híradója. Kinek szól? Totális katyvasz.

  5. Kukker

    Senki nem mondta, hogy a Duna az a mérce…nagyon sok marhaság van ott is. DE..még mindig találsz egy két műsort amit meg is nézhetsz. Na meg a királyin is…de a többiről jobb nem beszélni. A totális néphűlyítés.
    Pénzt meg mindenütt lopnak, lenyulnak, sikasztanak…nézzetek be a hazai “maghiar” médiákba… és itt is pont úgy nyalnak mint máshelyen. Csak próbálná meg valamelyik média kritizálni az “udemeret” Másnap megnézhetné magát…tudok én is elég sokat a hazai meg mo-i média világából.

  6. Misi

    Neee, ne gyertek a csekicsennel, dolfluntgreenel. Ne gyertek Győzikével sem. Nem erről van szó. Nem az RTL-ről van szó, sem a TV2-ről. Azokban van jó is, szemét is. Most a Dunáról van szó. Igen, tudom, a Dunán vannak művészfilmek is, néha egész jók. Vannak olyan európai filmek amelyeket máshol alig találsz meg. Van jó a Dunában is, csak nem túl sok olyan amivel egy mai fiatal kapcsolatot tud teremteni.
    Az egész csatornának a hangulatával van baj. Jobboldali, nemzeti, vallásos, tekintélyelvű. Túlzottan is. Ünnepekkor úgy érzi magát az ember mintha ötven évvel ezelőtti ünnepet kellene megélnie. Reciklálni próbál egy olyan világot, amely már nincs, nem is lesz. A mai fiatalok, itt határon túl is, egyre kevésbé ilyenek. Nem Győzike az alternatíva, senki sem ezt mondta. Minden oldalról válogatni kell.
    De a Duna Tv jelenleg saját magát skatulyázza be és szakad el azoktól a változásoktól amelyek lezajlanak ebben a 7 határon túli társadalomban.
    Nem nekünk szól. Nem is baj ez. Minden korosztálynak kell egy tévé. Nincs ezzel semmi baj. Kell a nosztalgiázóknak is egy tévé. Ezzel sincs baj. Csak akkor felejtsék már el ezt a “nemzet tévéje izét”. Írják azt ami a valóság: “a múltbanélő jobboldali nemzetrész tévéje”. Így már hitelesebb.

  7. desireee

    sajnos kénytelen vagyok hébe-hóba a Dunára kapcsolni, mivel a tv csomagomban ez meg a klubtv van csak.
    Szerény véleményem szerint iszonyú, hogy egy állami tv ennyire silány, ja és azzal a giccses szlogennel adja el magát, hogy a : “nemzet televííííziiiiója”-ejstd olyan dunatvsen-. Igazat kell adjak Egy Televíviósnak, mert más államokban, pl: Anglia-BBc, vagy akár Romania-TVR csatornák messze lekörözik a “nemzet televízióját”, sokkal szinvonalasabbak, érdekesebbek.
    Nagyon szomorú, hogy ez a tv igy lemaradt valahol a 90-es évek közepén és csöppet sem törekszik arra, hogy a nézettségét a fiatalok, azaz a jövőnemzedék, körében növelje.
    No sebaj a lényeg, hogy a Mi LAcink, a nemzeti televizió vezére anyagilag jól járjon.

Válasz