A jó feleség útmutatója

A vacsorát készítsd elő. Tervezd meg a menüt előre, például azelőtt való este, hogy biztosan kész legyen az ínycsiklandozó étek, mire hazaérkezik. Ez a megfelelő módja annak, hogy tudtára add: rágondoltál és foglalkoztatnak a szükségletei. A legtöbb férfi éhesen érkezik haza és a jóízű vacsorának (kiváltképpen a kedvenc fogásának) kilátása a kívánt, meleg fogadásnak része.

Sminkeld ki magad. Szánj magadra egy negyedórányi pihenést, hogy friss légy, amire megérkezik. Igazítsd meg a sminkedet és köss egy szalagot a hajadba a még üdítőbb látvány érdekében. Éppen munkától kifáradt, unott emberek közül érkezik haza.

Fogadd vidáman, és próbálj meg érdekes lenni számára. Lehetséges, arra vágyik, hogy valaki feldobja unalmas napját – ez pedig éppen a te feladataidnak egyike.

Számold fel a rendetlenséget. Vizsgáld meg még egyszer urad érkezése előtt a ház nagyobb helyiségeit. Szedd össze a tankönyveket, játékokat, papírokat és amit még elöl-hátul találsz, majd egy portörlő ronggyal töröld le az asztalokat.

Az év hűvösebb hónapjaiban tüzet kellene raknod, ami mellett ellazulhat. Urad úgy érzi majd magát, mint aki a rend és a nyugalom kikötőjébe érkezett, és ettől te is jól fogod érezni magad. Elvégre kényelmének biztosítása számodra is óriási személyes elégtétel.

Készítsd elő a gyerekeket a fogadására. Ha kisebbek, szánj rá pár percet, hogy megmosd arcukat és kezüket, fésüld meg hajukat vagy öltöztesd át őket, amennyiben szükséges. Kicsi kincsek ők, és urad bizonyára szeretné látni, amint ezen szerepüket játsszák.

Számold fel a zajforrásokat, amennyire csak lehetséges. Mire hazaérkezik, hallgattasd el a mosógépet, szárítót és porszívót. Biztasd arra a gyerekeket, hogy maradjanak csendben.

Fogadd örömmel, mikor hazaérkezik. Üdvözöld meleg mosollyal és tedd egyértelművé, hogy őszintén a kedvében akarsz járni.

Hallgasd meg a mondanivalóját. Lehet, hogy tucatnyi témád akad, de a hazaérkezése pillanata nem alkalmas, hogy előhozd őket. Engedd, hogy ő beszéljen előbb – és jusson eszedbe, az ő mondanivalója fontosabb a tiédnél.

Az estet engedd át neki. Soha ne tedd szóvá, hogy későn érkezett haza, illetve hogy nélküled ment vacsorázni vagy szórakozni. Elégedetlenség helyett próbáld megérteni vágyát az otthoni kikapcsolódásra, hiszen feszültség és túlterheltség alatt telnek napjai.

Célod a következő: próbáld a csend, a rend és a nyugalom szigetévé varázsolni otthonotokat, ahol urad testileg-lelkileg felfrissülhet.

Érkezésekor ne állj elő problémákkal és panaszokkal.

Ne elégedetlenkedj, ha elkésik a vacsoráról, de akkor sem, ha egész éjszaka kimarad. Gondolj arra, ez apróság ahhoz képest, hogy mivel kell megbirkóznia napközben.

Gondoskodj a kényelméről. Vedd rá, hogy dőljön hátra egy kényelmes karosszékben, vagy nyúljon végig az ágyon a hálószobában. Készíts elő neki egy meleg vagy hideg italt. Rendezd el a párnáját és ajánld fel, hogy lehúzod a cipőjét. Beszélj mély, kellemes és nyugtató hangon.

Ne kérdezd meg, mit miért cselekedett, ne vond kétségbe ítélőképességét és integritását. Ne feledd, ő a ház ura, és mindig egyenesen és igazságosan gyakorolja hatalmát. Döntéseit nem áll jogodban megkérdőjelezni. Egy jó feleség mindig tudja, hol a helye.

Forrás: Housekeeping Monthly, 1955. május 13.

21 válasz: “A jó feleség útmutatója”

  1. Szakats Istvan

    A cikk minden betuje aranyat er! Piros pamuttal feher vaszonra, keresztszemes himzessel, minden haztartasba legalabb egy peldanyt ebbol a szovegbol!

  2. boszor

    Hát van benne egy adag olyasmi, amitől sikítófrászt kapok, de azért az alapgondolat aktuális: ha meg akarod tartani azt a pasit, teremts otthont köréje. És ez jelentős részben a csendről, rendről, tisztaságról, na meg a meleg kajáról szól.

  3. Aaron Balazs

    Talán ezt lehetne tanítani mondjuk harmadik osztályos kortól?

  4. veta

    Ha nem is betűre pontosan, de van benne valami. Az odafigyelés az fontos. Meg ha a nőnek a fő munkaköre az otthonteremtés, akkor azt is, mint mindent, amihez hozzáfog az ember, nem árt jól csinálni.
    Ami a “nem betűre” kategória: nem azért hallgatom meg előbb a férfit, mert fontosabb tartalmilag amit mond és néha ő is engedje át a estet nekem, mert öreg hiba azt feltételezni, hogy egy háztartással, ha már egyszer teljes mellszélességgel rám van bízva, nincs semmi munkám. Beszélgetésben alap, hogy nem nyavalygással indítok és nem fojtom bele a dumaáradatba, akivel beszélgetek.

  5. VegBel_a

    Tudtam, hogy valami hianyzik a hazunk falarol, de mar fel is hivtam a varronot, hogy programaljak. Koszonetem Szakats Istvannak az otletert :)
    Azert en egy utolso ‘parancsolatot’ hianyolok a vegerol, ami a mi hazunk falara viszont ki lesz fuggesztve es abban benne lesz vastagitott cernaval himezve.
    Imadom 1955-ot!!!

  6. Napsi

    Nos, igen kedves nőtársaim, ez a boldog békeidőket idézi. Bár ilyen egyszerű lenne ma is az élet! Minden tiszteletem azoknak a hölgyeknek, akik ezt 1-2 gyerek és egy főállású munkahely mellett ma is képesek megcsinálni. Azért mégiscsak elmondanám, mindenféle feminista hőzöngés szándéka nélkül, hogy nem ártana ha a kedves urak is magunkba tekintenének és elgondolkodnának rajta, hogy mi is lenne “A jó férj útmutatója” manapság a XXI.-ben. Köszöntem!

  7. Salim

    Ez egy szép anyag arról, hogy egy “feleség”, “anya” hogyan tarthat össze egy családot úgy, hogy “a férj a fej”, de ő a nyak.
    Egy hisztis feleségnek ki örül? Ki vágyik egy diliházba haza? És ki érez fájdalmat egy házisárkány hiányában?
    De, ha a feleség betartja a fentieket, akkor a férj “alapszükségletévé” válik a feleség és nem menekülni fog otthonról, hanem mindig hazavágyni!

    Persze vannak kivételek is…. nekik is kellene egy “hogyan viselkedj, hogy a feleséged megbecsülve érezze magát” anyag!

  8. Ned Naive

    Csend, rend, tisztaság, meleg kaja sikítófrász nélkül.

  9. valaki

    …vagyis önként vállald magadra a rabszolgasorsot. Vajon miért is kellett azt valamikor felszámolni?!

  10. Erika

    A jó férj útmutatója 2008-ban

    A feleség hazamegy fáradtan a munkából. A jó férj pedig……………???????

  11. M.E.

    hat az ejszakai kimaradasokat megneznem en ki nem szolna meg a mai vilagban amikor a no kozel sincs annyira raszorulva a ferjere mint 10 evvel ezelott…

  12. Zénó Tolerancia

    10? Talán 50 évvel ezelőtt…

  13. Ercsey-Ravasz Ferenc

    S én még magamat tartottam cinikusnak…
    Tudod mit Zénóka…?
    Menjünk még visszább, és tanítsuk meg asszonykáinkat csembalózni, hímezni, francia négyesezni…
    Tiszteljük egymást gyerekek, és amikor egymásra gondolunk ne magunkból induljunk ki (azaz ne úgy kezdjük a gondolkodást, hogy “ő is pont olyan disznó, mint én”). A jóhiszeműség még nem ölt meg senkit, az ideális feleség pedig nem a rabszolga, és nem is a menedzsernő, hanem az, aki amellett, hogy önmaga akar lenni, feleség és anya is akar lenni.
    Feri

  14. szemmel

    Azt már le sem írom, hogy vajon mi várja otthon azt a nőt, aki napi 8-10 órát a melóban letekert, és utána sikerült átvergődnie a forgalmon, mert erre már volt néhány utalás.
    De mit érdemel az a férfi, akinek otthon csak az jut eszébe, hogy az ágyba vagy a számítógép elé ledobja magát, és még a kedveskedésekre is csak morgással válaszol?
    És miért van az, hogy ilyen férfiak nem szenvednek mégsem asszonyban hiányt, mint ahogy a férfiak nyála is többnyire olyan nők után csordogál, akiknek fogalma sincs arról, hogy főzni vagy takarítani mit jelent, hogy csak az alapoknál maradjunk? Ezzel magyaráznám, hogy az urak kitörő örömmel fogadták az útmutatót.

  15. Huba

    Miközben olvastam a fenti “házi áldást”, az jutott eszembe, hogy ugyanez férj variációban megvan-e ? Ha jó férj szeretnék majd eccer lenni…

  16. veta

    Na igen, ez az, amiért nem betűre, hanem “szódával” működik a dolog. Részeben, mert általában nem az az egy munkája az asszonynak, hogy a háztartást adjusztálja, részben pedig mert rengeteg olyan elem van, amit már kinőttünk – alárendelt, gyermekasszony szerep és társai, rabszolgaság. Ezek nélkül kellene megvalósítani – akármelyik szerepet. Mert az is rabszolgaság, ha csak ilyen klisék röpködnek, hogy rabszi meg menedzsernő, Ercsez-Ravasz Ferenc, köszönöm az idéznivalót:-)

  17. mimikri

    “Ne feledd, ő a ház ura, és mindig egyenesen és igazságosan gyakorolja hatalmát. Döntéseit nem áll jogodban megkérdőjelezni. Egy jó feleség mindig tudja, hol a helye.” Bocs, de ezen csak vihogni tudok. Ki állíthatja azt magáról teljes lelki nyugalommal, hogy mindig és mindenben tévedhetetlen? Tökéletes világban élnénk?

  18. Geza en vagyok!

    En merem allitani!

    :)

  19. Geza en vagyok!

    Teljes lelki nyugalommal!

  20. Cat

    Aaron Balazs
    (Látom, régi poszt, de sebaj.)
    Már bocsánat, de ez egy robot, nem egy ember… Legyen takaros, legyen rendes, legyen ilyen-olyan-amolyan, de hol esik szó a kölcsönösségről…? Sehol.

  21. Pedazo

    Egyszerűen felháborítónak tartom ezt a hozzá állást!!! Mégis minek nézik a nőket??? Megnézném én, hogy ki az például, aki mondjuk 12 óra munka után még mindezekre képes! Mert sajnos nem tehetjük meg azt, hogy napi 24 órát otthon ülünk és várjuk, hogy majd kifezeti valaki helyettünk a számlát a nem létező fizetésünkből. Őszintén szólva, ha olyan férjem lenne, aki mellett nem kellene dolgoznom, még akkor sem hajtanék fejet! Mert attól, hogy nő vagyok még én is ember vagyok! És vannak elveim, gondolataim, önálló akaratom és nekem is szükségem van a törődésre. Nem a kötelező előírások szerint kell szeretni és törődni a másikkal, hanem ahogy érezzük.

Válasz