Füstmentes elmegyógyintézet, perelő ápoltak

A nagy-britanniai elmegyógyintézetekben július elsejétől tilos a dohányzás, és ez az azokat körülvevő kertre is érvényes. A börtönöket illetően viszont továbbra is érvényben marad a dohányzási tilalom alóli felmentés – írja a BBC. Az elmegyógyintézetek bentlakó ápoltjai úgy vélik, alapvető emberi jogaikat sérti a rendszabály.

A ramptoni elmegyógyintézetben korábban, 2007 márciusában vezették be a dohányzási tilalmat, és két ápolt ügyvédet fogadott, hogy peres úton próbáljanak meg fellépni az intézkedés ellen. Az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyére hivatkoznak, amely a magán- és családi élethez való jogot szavatolja.

Az ápoltak azzal érvelnek: az elmegyógyintézet otthonuknak számít, így az intézkedés azzal egyenértékű, mintha azt tiltanák meg, hogy lakásukban cigarettázzanak. A BBC adatai szerint az elmegyógyintézetek bentlakó ápoltjainak 70 százaléka dohányzik, 50 százalékukat kemény dohányosként tartják számon. A depressziótól szenvedők 56 százaléka, a skizofrénia miatt kezeltek mintegy 70 százaléka cigarettázik.

Chris Allen pszichológus azt állítja, a cigarettáról való leszokás megnehezíti a gyógyulást az ápoltak számára, amivel egyetért a cikk egyik kommentelője: David Barclay elmegyógyintézeti ápoló is. A ramptoni kórház szóvivője szerint viszont az elmegyógyintézet nemdohányzó lakóinak ugyanúgy joguk van a füstmentes környezethez, mint a kórházban ápolt összes többi betegnek. Hozzátette azt is, az összes ápolt számára felajánlották, hogy segítséget nyújtanak nekik a leszokásban.

2 válasz: “Füstmentes elmegyógyintézet, perelő ápoltak”

  1. egyesvago

    Csak kis kiegészítésként: az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelye nem a magán- és családi élethez való jogot szavatolja, hanem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.
    ( http://www.lb.hu/egyezmeny.html )

  2. dana rixin

    “Biztosan elvezet bolondnak lenni-ezt nem tudja, csak bolond.”
    Shakespeare

Válasz